Categories
Internet, Unix en security

MySQL redden of migreren???

MySQL logoEen jaar geleden kocht Sun Microsystems MySQL AB op en daarmee ook de open source database MySQL. De transitie ging al niet geheel soepel en ook binnen waren er voldoende vragen waarom dit gedaan was aangezien veel engineers binnen Sun Microsystems een voorkeur hadden voor PostgreSQL. Zeker omdat er al een migratie was gestart om van oa Oracle over te stappen naar PostgreSQL voor oa Sun Management Center.

Dit jaar is de dans om Sun Microsystems begonnen met IBM, maar uiteindelijk werd het Oracle die daadwerkelijk Sun wilde kopen. In de VS is al toestemming gegeven, maar de EC heeft aangegeven dat er kanttekeningen zijn. Het is grappig dat veel kanttekeningen gaan over MySQL, maar niemand beseft dat er maar twee leveranciers zijn van taperobots en Sun is er een van.

Het is dan ook toepasselijk dat Monty van MySQL nu begint over dat zijn database mogelijk wordt opgeofferd. Oracle heef InnoDB verder ontwikkelt, maar dit valt niet in de licentie die MySQL met Oracle had over InnoDB. En om heel eerlijk te zijn is dit een dure les dat code inkopen voor een open source product dus slecht kan aflopen. Dit is dus ook waar open source projecten PostgreSQL en SQLite dus verschillen tov MySQL.

Ik gok dat dit een dure les gaat worden voor de wereld die steeds meer is gaan vertrouwen op open source producten ipv open source projecten. De vraag is dan misschien ook wat er gaat gebeuren met bv projecten zoals OpenSolaris, OpenJDK, Glassfish, SugarCRM en nog vele andere. Een collega zei het vrijdag heel toepasselijk dat GPL is sommige gevallen best wel heel erg handig kan zijn. De vraag blijft of MySQL met de Falcon-engine te redden is of dat PostgreSQL voor nieuwe projecten een betere optie is.

By Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.