Categories
Life and society

Zo zwart als de nacht

Vroeger was het ‘s nachts donker, maar tegenwoordig zijn er maar weinig plekken waar het nog echt donker is. Op een gedeelte van de snelweg A44 is geen verlichting aanwezig en is eigenlijk heerlijk om als het wat later op de avond is met de auto overheen te cruisen. Het is ook een schril contrast als je door een gebied gaat waar veel kassen staan waardoor er overal een oranje gloed in de lucht zit. Een gloed die bij oa mist en sneeuw een extra dimensie krijgt en nog intensiever aanwezig is.

Hetzelfde geldt voor in steden waar verlichting bijna altijd onnodig aan staat in panden, maar ook daarbuiten met bv reclame. Het mooiste voorbeeld blijft wel het woord “closed” in rood neon om aan te geven dat de winkel gesloten is. Dit terwijl de verlichting uitdoen misschien ook een idee is en mensen niet uitnodigt om toch binnen te komen. Maar dit zijn meestal ook de winkels die de deur open hebben staan als het buiten vriest en de kachel bij de deur op maximaal hebben staan.

Gelukkig zien ook steeds meer partijen in dat het ook anders kan. Zo zijn er al steeds meer kantoorpanden met bewegingsdetectie die per blok waar mensen aan het werk zijn de verlichting regelt. Maar om elk jaar weer aandacht te vragen is er ook dit jaar weer de nacht van de nacht waarbij oa bedrijven en gemeenten bewust verlichting voor een nacht uitzetten. Zo valt de nacht van de nacht dit jaar op 25 oktober en hopelijk doen dit jaar nog meer bedrijven en gemeentes mee aan dit iniatief.

Blijft misschien alleen nog een stille hoop over dat we ooit nog eens een echte donkere nacht gaan meemaken. Maar hiervoor zullen we hoogstwaarschijnlijk wel onze 24 uurs economie moeten opgeven en genoegen gaan nemen met de dingen in het leven die echt belangrijk zijn. Tot die tijd zet ik wel braaf elke dag oa verlichting en beeldschermen uit.