Categories
Internet, Unix en security

ZFS vs Btrfs

Solaris 10 ZFS EssentialsIn 2006 integreerde Sun Microsystems een nieuw filesystem onder de naam ZFS in Solaris 10 en vele waren skeptisch. Ook was er voldoende commentaar vanwege de gekozen licentie en het commentaar is er nog steeds nu ZFS ook ontbreekt in Snow Leopard van Apple. Met de overname door Oracle wordt het er mogelijk niet beter op, maar toch staat er een boek voor ZFS op de roadmap.

In dezelfde periode is Oracle begonnen aan Btrfs voor Linux welke in de kernel is op genomen sinds Linux 2.6.29. Nu begint ZFS redelijk volwassen te worden en het heeft wat jaren geduurt, maar hoe staat Btrfs ervoor. Een virtuele testmachine met een paar lege disken en de laatste versie van Debian Testing zou dus voldoende moeten zijn. Helaas is dit nog geen succesvolle combinatie en geeft aan dat Btrfs misschien nog niet helemaal volwassen is.

Als we naar de techniek en implementatie kijken dan zijn er nog meer verschillen tussen ZFS en Btrfs. Waar ZFS beschikt over RAID 0, 1, 10 maar ook over verschillende RAIDZ generaties en combinaties hiervan waarmee RAID 5 en 6 worden geimplementeerd. Dit terwijl Btrfs voorlopig alleen beschikt over RAID0, RAID1 en RAID10 zonder enige uitbreidingen hierop. Ook blijft Btrfs vertrouwen op bv andere RAID- en LVM-oplossingen, maar ook op de hardware die altijd correct is. Een mooi punt van oa ZFS is dat het de hardware meeneemt in de beslissingen waar het snelst te lezen is bv.

Op bijna alle punten lijkt ZFS volwassen te zijn en behoeft Btrfs nog vele jaren ontwikkeling terwijl ZFS al in 2006 productierijp was. En hoewel ZFS strict in Solaris verweven is en een niet GPL-licentie heeft is het zeer zeker de moeite waard om te gebruiken. Het is misschien ook de vraag of met de komt van Solaris 11 en de uitkomst van de Sun-Oracle merger het nog wel interessant is naar Btrfs te kijken. Zeker als je kijkt naar hoe volwassen OpenSolaris nu is tov wat Linux niet biedt. Alleen een licentie is vaak niet voldoende of het moet de moeite waard zijn om te wachten, maar live upgrade met ZFS is tegenwoordig echt de moeite waard en een verademing.