Categories
Internet, Unix en security Life and society Technologie & techniek

Winter- versus zomertijd

Winter- versus zomertijd is altijd een leuke bron van irritatie en frustratie. Twee maal per jaar je slaapritme verstoren. Twee keer per jaar trachten om bv de videorecorder opnieuw af te stellen, maar ook andere apparaten.

Gelukkig zijn veel apparaten tegenwoordig intelligenter geworden en gaan ze zelf heel bewust om met de tijd. Zo ook bv ook met e-mail of je agenda. Hier gaat het helaas ook fout, want veel landen stellen de data bij wanneer de tijdswisselingen zijn. En hier gaat het helaas ook fout, want voor elk land die een aanpassing doet aan de tijdswisseling dient elk stuk software die met tijd omgaat te worden bijgewerkt.

Bij deze aanpassing of meer het ontbreken ervan levert steeds vaker problemen op. Een van de probleem is bv het niet ontbreken van een patch om bv Microsoft Windows 2000 correct te laten werken na de zomer van 2007. Maar Sun Java is bv ook een vaste klant om rekening mee te houden, want veel mensen updaten hun Java omgeving pas bij problemen of als ze hun computer opnieuw installeren.

Het is echt de vraag of de wereld echt zoveel bespaart met deze regeling, want er moet veel geld, tijd en overwerk worden gestoken om alleen de problemen aan de software kant een beetje in toom te houden. En dan vergeten we voor het gemakt maar de besparing die voorkomt uit het niet hebben van problemen, want er zijn veel apparaten die maar een maar in hun leven worden voorzien van software helaas.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook de vraag of moedertje natuur hier meegeholpen is. Zeker omdat we energie zouden besparen naast geld, maar gelukkig zijn er nog veel mensen die deze regeling in twijfel blijven trekken, zoals veel niet westerse landen die niet meedoen.