Categories
Life and society Open & free

Wikibooks

WikiBooks logoZowel Linux als de GNU hebben de afgelopen 15 a 20 jaar de wereld redelijk doen veranderen door een vrij alternatief voor commerciele Unix’en te bieden. En sinds 2000 wordt er ook gewerkt om een alternatief te vormen voor Microsoft Windows en MacOS X wat op dit moment ook steeds beter lukt. De open en vrij software aanhangers bewegen overheden er toe om in steeds meer gevallen te kiezen voor de open en vrije alternatieven zodat iedereen in onze samenleving toegang heeft tot bepaalde diensten en informatie.

Deze revolutie heeft ook oa Web 2.0 voortgebracht waarbij gebruikers actieve kunnen deelnemen aan websites. Een van de bekenste websites is mogelijk wel Wikipedia welke de wereld in voornamelijk twee kampen verdeelt over de betrouwbaarheid van de content van Wikipedia. Maar dit is niet de enigste website uit de stal van de Wikimedia Foundation, want een ander is Wikibooks. En de impact van Wikibooks kan mogelijk nog wel groter zijn op de wereld dan die van Wikipedia zelf.

Ging Wikipedia alleen nog maar over losse artikelen en hetzelfde geldt voor Wikispecies waarbij het leven op deze wereld in kaart wordt gebracht. Bij Wikibooks wordt een stap verder gegaan en tracht men hele boeken te schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. En hoewel er nog voldoende werk te doen is en op sommige punten het iniatief knullig lijkt zijn de plannen er niet minder om. Zeker niet omdat men voor sommige vaken daadwerkelijk wenst te voldoen aan de richtlijnen voor leerboeken.

Het zal dan ook voornamelijk een kwestie van tijd zijn voordat Wikibooks het niveau van Wikipedia gaat evenaren. De impact op hoe ons leersysteem zal functioneren zal dan ook niet gering zijn. Zeker niet als je beseft dat de kosten voor leerboeken enorm hoog is en vrij snel naar het oud papier worden verwezen. Is het nodig om elke twee a drie jaar een nieuw wiskundeboek uit te geven zodat de uitgever opnieuw geld kan innen? Of is het misschien verstandig om in een tijd waarin we bewust worden van ons papierverbruik en toenemende kosten voor onderwijs een beslissing nemen waarin we radicaal de koers omgooien.