Categories
Internet, Unix en security

Wat, waar en hoelang dingen te cachen

Door te cachen kan veel worden versnelt, maar tot welke prijs? Elke applicatie lijkt tegenwoordig zijn eigen cache-oplossing te hebben voor bv favicons, data binnen gehaald via HTTP, avatars, icons, maar ook sessies. En dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar als je regelmatig een backup wilt maken dan begint dit langzaam een probleem te worden. Een kleine scan in mijn homedirectory levert al z’n 1,6GB aan data op wat te bestempelen is als vluchtig.

$ du -sk .thumbnails .cache .gnome2/epiphany/favicon_cache .liferea_1.6/cache .evolution/cache .evolution/mail/{imap,nntp} .mozilla/*/*/Cache .nautilus/metafiles .purple/icons .config/gnome-session .config/session-state | sort -nr
983740 .cache
573764 .thumbnails
38088 .evolution/mail/nntp
30296 .evolution/mail/imap
3324 .gnome2/epiphany/favicon_cache
3284 .mozilla/firefox/h18d1d1h.default/Cache
1268 .nautilus/metafiles
428 .purple/icons
368 .evolution/cache
188 .liferea_1.6/cache
108 .config/gnome-session
100 .config/session-state

Nu zal het veel nut hebben, maar heeft het echt zin om thumbnails te bewaren van bestanden die al lang zijn gearchiveerd in /dev/null. En is het zinvol dat verschillende applicaties een eigen cache vullen om zo snel mogelijk een favicon op het scherm te toveren. Gelukkig volgen steeds meer applicaties de guidelines van Freedesktop.org om cache bestanden op te slaan in $HOME/.cache zodat ze makkelijk te excluden zijn voor oa backup en timemachine-achtige applicaties.

De vraag blijft dan eigenlijk over hoe lang een item in een cache moet blijven staan. Als het oorsponkelijk object niet meer bestaat? Als het al 30 dagen niet meer is geraadpleegd? Als de expiretime van bv het originele object is verlopen? Of laten we dit afhangen van de hoeveelheid vrije schrijfruimte of van de ondegelegen storage zoals een harddisk vs solid state disk. Een andere beslissing kan zijn dan lokaal cachen goedkoper is dan van ver ophalen. Bij dit laatste vraag ik me af of een HTTP HEAD-request echt veel extra kost.

2 replies on “Wat, waar en hoelang dingen te cachen”

Kijk ook eens naar Flash cookies als je dat aan hebt staan. Webwereld had er een poos geleden een item over. Het blijkt dat die veel meer data bevatten dan normale cookies en ook langer blijven bestaan. Het ergste erin is dat ze ‘uitwisselbaar’ zijn.

Ik heb geen Flash vanwege te vaak updaten enzo. Dus dat probleem is redelijk afgedekt gelukkig, maar het is wel een goed punt.

Comments are closed.