Categories
Life and society

Wat maakt vrije software?

Wat maakt vrije software? Heeft het GNU-project ons alleen maar vrije software gegeven in de afgelopen 25 jaar of misschien toch meer? Wat hebben de mensen achter oa BSD, W3C, IETF en Mediawiki ons oa gegeven bijvoorbeeld?

Internet, open standaarden en vrije software hebben de wereld verandert en we staan eigenlijk nog aan de wieg. Mensen uit Brazilie en Thailand werken nu aan vertalingen voor GNOME, mensen uit de VS en Polen werken aan de Linux-kernel, mensen uit Zuid-Afrika en Belgie werken nu aan Wikipedia om artikelen bij te werken. Een schrijfster in Canada werkt nu aan een boek in OpenOffice.org, een jongen in India leert nu Python, een meisje uit Rusland heeft contact met haar familie via Ekiga.

Afstanden zullen niet verdwijnen en geld zal altijd een andere waarde hebben, maar wetende dat mensen met de minuut vrijer worden om creatief te zijn, om te ontdekken en leren, maar ook emoties te delen met andere geeft te denken. Misschien is vrije software niet de code waar het om draait, maar wat er uit voortkomt en welke kant we op kunnen. Misschien is rijkdom wel niet wat je bezit, maar juist wat je deelt.

By Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.