Categories
Internet, Unix en security

Versiebeheer met RCS

Configuratie bestanden wijzigen is altijd een uitdaging en om de juiste versie terug te zetten als het fout gaat kan ook altijd een uitdaging zijn. De uitdaging begint vooral wanneer er wat is aangepast en door wie. Sommige mensen maken een tijdelijk kopie van een bestand, andere maken permanente kopie met een timestamp, maar de vraag blijft wat is er aangepast en waarom. En om heel eerlijk te zijn een directory vol met extra oude versies van het huidige bestand is ook geen prettig vooruitzicht. Gelukkig heeft de Unix-wereld al vrij lang tools om versiebeheer te doen op bestanden en een bekende daarvan is rcs.

Hieronder staat een klein script wat ik persoonlijk gebruik om snel en gemakkelijk file te laten lokken en wijzigingen te committen. Sommige bestanden hebben al een geschiedenis van vele jaren en met oa rlog en rcsdiff kan je de gescheidenis netjes napluizen.

#!/bin/sh
if [ -f 1 ]
then
co -l
1
vi 1
ci -u
1
fi

Ik moet wel de kanttekening maken dat deze wrapper nog vrij beperkt is en dat er andere versies op internet zwerven. Er zijn oa zelfs plugins voor Vim.