Categories
Life and society Technologie & techniek

Van CD naar FLAC

Hoewel CD’s nog steeds hun glans hebben, is hun tijd ook langzaam gekomen. Zeker nu blijkt dat sommige CD’s uit de jaren ’90 gebreken beginnen te vertonen. Voordat de tand des tijds echt definitief toe slaat worden alle audio CD’s nu omgezet naar FLAC bestanden waardoor ze zonder verlies van data nog jaren kunnen door leven op hard spinnende disken.

Hier komt binnenkort een andere uitdaging, maar voorlopig groeit de  muziek directory hard door en blijkt maar weer hoe belangrijk metadata is geworden. Want grote datasets lijken niet meer te beheren te zijn op basis van directories met inhoud, maar alleen nog op metadata waardoor locatie en bestandsnaam onbelangrijk wordt.

Nadat het papier in mijn leven ook steeds meer terrein heeft verloren is het nu blijkbaar tijd aan kleine zilveren schijfjes van 12cm in doorsnede. Dit laat wel de vraag hoe dit allemaal veilig kan blijven in de toekomst ivm met datarot door harddisks bv. ZFS en een gedistribueerde back en restore oplossing is hier misschien wel wenselijk. Maar dit gaan punten voor de toekomst worden, maar voorlopig is storage erg goedkoop.