Categories
Life and society

Vaarwel 2009, welkom 2010

2009 is weer voorbij en 2010 heeft zijn intrede gedaan. Het was weer een bewogen jaar op meerdere vlakken die zijn weerslag zullen hebben op de toekomst. Ik doel dan niet alleen op de financiële crisis en misschien de belangrijkste vraag blijft wat het verschilt is tussen de Euro of Dollar en Monopoly-geld, maar dat is een andere discussie. In oa Gelderland en Zwitserland weten ze al wel het antwoord.

2009 was het jaar waarbij ik actief gebruik ben gaan maken LUKS om disken en USB-storage te versleutelen, maar ook het jaar dat Tor zijn intrede heeft gedaan. Ook heeft P2P meer zijn intrede gedaan om vrije content te downloaden, maar ook in de vorm van apt-p2p en soms met gemengde gevoelens. Helaas blijft het gebruik van OpenPGP en CAcert nog achter bij wat wenselijk is, maar tijd zal dit hopelijk verhelpen.

Helaas was 2009 ook het jaar waarin Wikipedia z’n 49.000 redacteuren heeft zien weglopen en ik kan ze geen ongelijk geven helaas. Het zijn voornamelijk dezelfde redenen waarom Usenet langzaam leegloopt of stamgasten bij bepaalde fora verdwijnen. Ook was dit het jaar waarin langzaam duidelijk werd wat het plan achter Mono was. Ik gok dat het Miguel de Icaza na GNOME Office nu ook langzaam is gelukt met GNOME zelf om een wig te slaan in de community door GPL in te wisselen voor andere licenties en de gemeenschap te laten kiezen tussen applicaties geschreven in C/C++ en C#. We zullen zien waar dit heen gaat, maar het is wel positief om te zien dat er weer veel werk wordt verzet door de developers van oa Gnumeric en Abiword.

Dit was ook weer het jaar van de gebruikelijke releases. Ubuntu 9.04 en 9.10 hebben het licht gezien, maar ook OpenBSD 4.5 en 4.6, FreeBSD 8.0 en Debian 5.0. GNOME heeft aangegeven om release 2.30 of 2.32 te gaan labellen als release 3.0 om zo bepaalde APIs te kunnen breken cq opruimen. Het meest nieuwswaardige is misschien nog wel is dat Debian een releasecycle van twee jaar wil gaan aanhouden en in 2010 Debian 6.0 wil gaan leveren. De releasecycle zal met Ubuntu LTS oplopen en wat er van te verwachten is blijft de vraag.

Kwam in 2008 nog de Intel Atom uit en was iedereen verbaast of dit stuk ongeluk, nu begin 2010 komt Intel Atom 2 op de markt. VIA maakt werk van zijn Nano-platform en AMD zet meer vaart achter oa zijn platform en EE-processors. Een van die EE-processors met een 780-chipset staat nu op mijn bureau en hoewel de combinatie stiller is dan de P4 voorganger blijven er wel punten staan. En misschien het belangrijkste om het samen te vatten is de presentatie van Maddog over Sustainable Computing bij DebConf 8.

2010 zal een heel stel nieuwe en meestal onverwachte uitdagingen gaan geven. Misschien zorgt het open en vrij zijn al meer dan voldoende uitdaging dan om een hele lijst met goede voornemens op te schrijven en te wachten tot 1 januari. Kortom, vaarwel 2009 en welkom 2010.

2 replies on “Vaarwel 2009, welkom 2010”

@Arnoud Engelfriet
Het doel van De Icaza zelf is niet direct duidelijk en blijf misschien alleen gissen naar een behoefte van geld, macht en erkenning. Maar ik zal wel een aantal voorbeeld gaan verzamelen en er een posting aan wagen.

Comments are closed.