Categories
Internet, Unix en security Privacy & veiligheid

User unknown is niet genoeg?

Je schrijft je in bij een website of mailinglist en je ontvangt regelmatig e-mail omdat je dat graag wilde. Maar na een tijdje krijg je een ander e-mailadres waarbij je oude e-mailadres wordt opgeheven en je vergeet je af te melden. Dit gebeurt dagelijks met vele mensen op deze wereld en niemand staat er bij stil. De mensen achter websites of webapplicaties ook niet en dat wordt langzaam duidelijk.

Het wordt duidelijk op een manier waarop sommige zich zorgen moeten gaan maken over hun privacy en identiteit. Veel partijen blijven namelijk nog jaren e-mails sturen terwijl de ontvangende mailserver aangeeft dat het adres niet meer bestaat. Nu is dit natuurlijk niet direct erg totdat iemand hetzelfde e-mailadres krijgt en wordt geattendeert op bijvoorbeeld jouw kooplust bij Bol.com of Wehkamp, maar ook over jouw zoektocht bij een vacaturesite. En aangezien veel websites zonder verificatie een nieuw wachtwoord toesturen is het “hacken” ineens kinderspel.

Nu heb je als gebruiker zelf ook de verantwoordelijkheid om voorzichtig te zijn en het is verstandig om bij te houden waar je allemaal een account hebt. Maar het is misschien kwalijker dat bedrijven hier gewoon in blijven fasciliteren en zeker als het een webshop betreft. Veel partijen zullen dus nog eens moeten gaan nadenken over hun beleid over het afsluiten van gebruikers en zullen ook hun datamodel cq applicatie moeten aanpassen. Of is het binnenhalen van geld belangrijker dan de veiligheid van de klanten en hun gegevens.