Categories
Internet, Unix en security

Usenet is stervende?

Usenet is niet alleen om content te verspreiden, maar ook om discussies te voeren met iedereen op de wereld. Iets waar het eigenlijk voor in de wereld kwam vele jaren geleden. Helaas is de neergang van vele groepen al jaren geleden ingezet en vandaag heb ik me weer afgemeld bij verschillende groepen waar al enige tijd geen zinnige discussie en/of posting is geweest.

Vooral de nl-tree binnen de usenet hiërarchie lijkt snel af te sterven. Steeds minder posters op een paar ouwe rotte na, maar zelfs die moeten concluderen dat het wel erg stil wordt. Een paar groepen in oa de comp-, gnu- en news-tree zijn nog wel interessant om te volgen, maar zelfs eentje is al overgestapt naar een gesloten mailinglist om problemen te voorkomen. De Engelstalige groepen zijn wel prettiger om te volgen op een of andere manier.

Maar of usenet stervende is als conclusie? Het transportmiddel is zeer interessant voor gebruik bij een freedom-box bv, want de nl-tree was op zijn hoogtepunt maar z’n 15MB per dag. De content zoals het nu is hangt af van de gebruikers en misschien in Nederland gewoon te klein. Voorlopig blijf ik het wel gebruiken, maar in afgeslankte vorm.