Categories
Internet, Unix en security

Ubuntu 9.10

Ubuntu logoOp 29 oktober was het weer zover en werd Ubuntu 9.10 de wereld in gestuurd. Een nieuwe release die als Windows 7 killer werd aangekondigd, maar is dat zo? Berichten op oa Slashdot vertellen anders en bekende die al upgrade hebben gedaan zijn ook niet echt te spreken. Tijd om met VirtualBox eens te gaan kijken wat hier van waar is.

De eerste test met een verse installatie ziet er goed uit. De installatie ziet er goed uit en is duidelijk geleerd van projecten zoals OpenSolaris-project Caiman, maar hier stopt het ook redelijk. Ubuntu maakt nog steeds dezelfde fouten die ze niet willen oplossen blijkbaar. Mirroring, LVM en fatsoenlijke diskencryptie zijn nog steeds geen onderdeel van de standaard installer en niet de huidige oplossing met eCryptFS wat een redelijk brakke oplossing is. Een positief punt blijft wel dat je met een enkele CD-ROM een werkende desktopomgeving kan krijgen.

Na de installatie staat de eerste set update al klaar en blijft het met z’n 24MB beperkt en lijkt het beter te gaan dan bij release 8.10 en 9.04. Helaas stopt het sprookje hier en beginnen de eerste hindernissen. Ubuntu developers lijken een voorkeur te hebben om hun muis te gebruiken en alleen hun muis. GNOME is op een dermate manier bijgewerkt dat sommige functies niet meer te besturen zijn met een toetsenbord. Ook lijkt de keuze voor Empathy minder goed uit te pakken dan ze voor ogen hadden. Elke keer Empathy opstarten om de contactlijst te krijgen of je moet meerdere muisklikken willen doen om hetzelfde te bereiken. Ook starten sommige dingen niet vanzelf bij het inloggen terwijl dit wel hoort.

Kijkende naar de bugreports en naar de voorgaande releases begint er een trend te ontstaan. Ubuntu splitst Debian Unstable af en compiled de laatste versie van oa Glibc, GNOME en Linux-kernel. Vanaf dat moment worden openstaande problemen verholpen en hier beginnen ook de structurele problemen. Dit is ook waar Ubuntu anders is dan Debian en waarom Debian minder vaak released dan Ubuntu. Als Ubuntu iets meer aan QA zou doen ipv altijd op de cutting-edge te zijn dan kan het wel wat worden, maar voorlopig is het nog echt niet productierijp. Hopelijk wordt het beter met de komende LTS-release in april 2010.

2 replies on “Ubuntu 9.10”

Ik heb wisselende ervaringen met 9.10 De servervariant verraste me door op 1 (van de 4) systemen geen kernel modules te installeren waardoor ipv6 kapot ging. Op m’n laptop sloopte de release upgrade het geluid en de standby functie. Daarnaast kan ik GDM niet meer aanpassen en zit ik met een systeem wat usernames prominent op de inlogpagina laat zien. Op de desktop heeft de nieuwste kernel ruzie met de nvidia tool waardoor het systeem in 640×480 opkomt… als het grafische systeem al opkomt.

Kortom, op de laptop en de desktop terug naar 9.04 en de servers heb ik na wat gezwoeg weer aan de gang met 9.10. Gelukkig is de belangrijkste server nog 8.04 LTS.

Geluid is al jaren een zwak punt in Ubuntu en de fora staan er helaas vol mee. De standby functie is in 9.10 gesloopt doordat oa swap nu geencrypt is. Bij volledige LUKS-encryptie heb je deze problemen niet, maar nu heeft je machine een sessietoken voor encryptie. Die is elke keer anders dus. Betreffende GDM, dit is waarom Debian al jaren GDM niet heeft bijwerkt tot de laatste versie, want dit soort problemen zijn al een tijd bekend. En over NVidia, je weet nu wel hoe ik over die closed source meuk denk. Mijn ATI een R700 werkt gewoon redelijk tot goed met de open source driver. Maar ja of Debian of een oudere versie en hopelijk is 10.04 LTS een uitkomst over een halfjaar.

Comments are closed.