Categories
Internet, Unix en security

Ubuntu 10.10

Zondag 10 oktober 2010 is het weer zover, dan ziet Ubuntu 10.10 het daglicht. Enkele weken voor de gebruikelijke datum in de releasecycle, maar de vreugde zal er misschien niet minder om zijn. De release candidate is afgelopen week beschikbaar gekomen dus werd het tijd om te kijken hoe Ubuntu er voor staat. Ik kan al wel vast verklappen dat ik gemengde gevoelens heb, maar toch mogelijkheden zie voor Ubuntu.

Jarenlang heeft Canonical getracht om Ubuntu op een CD te persen en out of te box alles aan de praat te hebben voor de gebruiker. Dit lukte al jaren redelijk goed door oa opties te beperken, maar nu is de installatiemethode nog verder te zijn versimpelt. De vraag blijft alleen waarom Ubuntu niet standaard voor /home een apart volume aanmaakt en machines standaard niet laat synchroniseren via NTP.

Verder zie lijkt Canonical met Ubuntu goed te hebben gekeken naar Google en Apple, want Ubuntu lijkt langzaam het appliancemodel te volgen waarbij data wordt opgeslagen bij bv Ubuntu One. Muziek is daar een voorbeeld van, maar ook contactgegevens uit oa Evolution. Dit is wel een punt wat mij doet twijfelen of dat wel een goed idee is. Zeker met de speeches over de freedom-box nog in het achterhoofd.

Het andere punt is dat Ubuntu prettige verschijning moet worden. Het nieuwe Ubuntu font is tegenwoordig standaard actief en hoewel er toch iets mis mee lijkt te zijn geeft het wel een prettig beeld om naar te kijken. Maar dit geldt ook voor het standaard thema welke bij de vorige release de standaard is geworden. Veel punten zijn aangepakt waardoor het geen donkere brei meer lijkt te zijn en meer contrast heeft. Helaas is er nog veel te verbeteren op zowel het gebied van de interface als de interactie met gebruiker, maar hier in een latere posting meer over.

De technische verbeteringen bij deze release zijn een update naar GNOME 2.32 en Linux 2.6.35. Ook wordt bij deze release een applicatie ingeruild voor een andere applicatie en dat is deze keer F-Spot die wordt vervangen door Shotwell. Het is te hopen dat bij de volgende release van Ubuntu Tomboy wordt ingeruild voor Gnote zodat er ruimte vrij komt op de installatie CD doordat dan de noodzaak voor Mono op de installatie CD ontbreekt. Hopelijk worden de plannen voor 11.04 in de komende maanden definitief en kunnen we zien wat de toekomst gaat brengen.

Toch ben ik wel te spreken over deze Ubuntu release en doet me mogelijk Debian Testing toch inruilen voor Ubuntu op de desktop. Het is een redelijke balans tussen recente software, weinig wijzigingen, maar ook goed bruikbaar voor iedereen op vele hardware combinaties. Dit is misschien ook het sterke punt van Ubuntu, elke zes maanden een release met duidelijke plannen vooraf waar de gemeenschap aan kan meewerken. We zullen zien hoe de release volgende week zondag verloopt.

2 replies on “Ubuntu 10.10”

Heb hier de update van 10.4 naar .10 gedaan. Moet zeggen dat ik express de grafische manier heb gekozen. Het was wat langzaam maar kwam er geen enkel probleem mee tegen.

Paar puntjes die je heb beschreven heb ik nog wel wat opmerkingen op.

Het ubuntu font is niet default overal aanwezig na een update. Heb er, zeker na het lezen van jouw verhaal wel even naar gekeken maar kan er niet zomaar aan wennen. De default van 10.4 heb ik gewoon gehouden en wel nog een wat kleinere sans gekozen voor de applicaties.

Het is, in 10.4 iig, idd een default dat adressen die je opslaat in Evolution in Ubuntu One terecht komen. Je moet dat echter wel aanzetten, dat is gelukkig een groot voordeel. Houd er zelf ook niet van dat dit soort zaken default aanstaan.

Er zijn een paar zaken die ik nog aan het testen ben, vooral de Nvidia drivers ben ik nog wat mee aan het stoeien ben. Default kan ik nu bijvoorbeeld wel 1080p in Gnome Mplayer zien als ik een kleine tune actie doe, eerst moest ik alles via Xbmc bekijken.

Het is wat sneller en op zich mooi. Wel heb ik ook wel mijn vragen bij wat default zaken die erop gezet worden, zoals een bittorrent client (die had ik er al af gegooit).

@Hans Wolters
Ik heb de beta gebruikt om de installatie te doen en kort daarna kwam het font beschikbaar. Of het goed werkt als je vanaf 10.04 upgrade weet ik niet. En aan Nvidia ga ik weinig woorden vuil maken aangezien het het standaard probleempunt is bij elke Ubuntu release of als Nvidia weer niest. De gehele wereld ligt dan weer weken over hoop.

Zoals je ook al aangeeft over Ubuntu One, ik hoop dat mensen beseffen dat ze hun data bij een derde partij plaatsen. Canonical is hiermee heel slim, maar ook smerig bezig. Bij Google weet je gewoon dat er misbruik plaats vindt, maar bij Canonical blijft dat nog de vraag. Persoonlijk begin ik steeds meer te zien in de Freedom-box eigenlijk

Comments are closed.