Categories
Internet, Unix en security

Toename van besmette e-mail

Sinds een paar dagen mag de virusscanner op de mailserver zit weer uitleven, maar ik denk dat er sommige mensen in de spamwereld aardig boos gaan worden. En niet zozeer op mij, maar meer een beheerder van een botnet op de opdrachtgever. Zeer zeker omdat er ineens vrij veel trojans komen van nog machines die nog niet in enige blacklist staan cq stonden.

Wat ook opvalt is de nog steeds grote hoeveelheid brakke Qmail installaties die mensen gebruiken. Veel van deze installaties doen als dingen fout gaan een bounce wat redelijk wat veel backscatter veroorzaakt. En in dit geval ook backscatter welke besmet is oa. Het lijkt erop dat nog redelijk wat beheerders werk gaan krijgen in de toekomst.

Gelukkig blijkt ClamAV goed instaat om de problemen bij te houden, maar de hoeveelheid signatures in de database groeit redelijk stevig door. Nog iets meer dan 21.000 en de database gaat over de 400.000 signatures heen. Of dit een feestelijk moment is mag zeker worden betwijfeld, maar een ding is wel zeker en dat is dat vrije software en content hier veel mensen kan beschermen tegen minimale kosten. Dan ook hulde aan de mensen achter ClamAV.