Categories
Internet, Unix en security Open & free

Theora ondersteuning in Firefox 3.1

Bij oa Tweakers is te lezen dat de webbrowser Firefox werkt aan ondersteuning voor het vrije videoformaat Theora. Bij de volgende release welke op de planning staat voor eind 2008 zal de webbrowser dus out-of-the-box dit formaat gaan ondersteunen. En hoewel dit niet interessant lijkt en door sommige zelfs als bijna onbegrijpelijk wordt gezien zijn er ook mensen die zien wat men probeert te bereiken. Zeker nadat bedrijven zoals Apple en Nokia hun eigen formaat bij HTML5 probeerde door te drukken om zo extra licenties te kunnen verkopen.

En een gedeelte van de beweringen zijn waar. Theora is van een mindere kwaliteit dan je misschien zou willen, maar het is voldoende nu voor menig YouTube filmpje. Daarbij is de kwaliteit vaak hoger dan men verwacht en de opnames van oa de DebConf-meetings uit het verleden zijn daar wel een bewijs van. Een ander feit blijft dat veel nieuwe codecs meer vragen van het systeem om de betere kwaliteit ook daadwerkelijk te kunnen tonen.

Maar Mozilla speelt hier een slinks spel, want veel mensen zijn gemaks- en kuddedieren. Als iets werkt stapt men niet snel meer over naar iets anders of er moet een hele goede reden zijn. Men haalt dus een drempel weg voor de eindgebruiker en veel webdevelopers weten dus dat ze bij een client met Firefox 3.1 of hoger altijd een bepaalt formaat kunnen aanbieden wat altijd direct zal werken. De enige vraag blijft over hoe de markt en de concurrentie hierop zal reageren.