Categories
Life and society

Spelen met vuur

Brandweerman worden is toch de droom van elke kleine jongen, maar kleine jongens worden groot. En sommige mogen hun droom verwezenlijken, maar tegen welke prijs. Zo ook te lezen in de laatste uitgave van het het personeelsblad “De Vlam” van de Haagse brandweer waarbij een sollicitant wordt voorgehouden hoe zijn toekomst er financieel uit komt te zien. En rooskleurig is het niet.

Voor 1600 euro bruto per maand wordt er verwacht dat men 54 uur per week in dienst komt bij de brandweer, maar deze 54 uur is financieel gezien eigenlijk 36 uur. Want men telt niet alle uren volledig zoals bijvoorbeeld wacht- en slaapuren. Hier komt ook het leuke, want het Europese Hof heeft een uitspraak gedaan dat 54 uur werken niet meer van deze tijd is en dat dit maximaal 48 uur mag zijn met als toevoeging dat alle aanwezigheiduren als volledig moeten worden gezien.

Hier komt ook eigenlijk de grap of het wrange, want op het moment dat de medewerkers ook daadwerkelijk aan deze richtlijn willen gaan voldoen worden ze ook met 12% gekort op hun loon en worden ze gezien als deeltijdmedewerker. En gezien het feit dat de arbeidsinspectie zich niet wenst te mening in een arbeidsconflict kan ik me wel voorstellen dat je van de situatie minder blij wordt. Zeker als je ziet welke inspanningen je mag leveren voor de kost terwijl er wordt gezegd dat je slapend je geld verdient.

Burgers van Den Haag moeten zich misschien de volgende keer in het stemhokje voor de gemeenteraadsverkiezingen maar eens afvragen of het ook niet belangrijk is dat de veiligheid in onze stad gewaarborgd blijft. Of zijn dreigingen van terroristen belangrijker en wensen we dat we met regelmaat mogen worden gecontroleerd, omdat onze burgervader daar een goed gevoel van krijgt?