Categories
Life and society

RSS verandert de contentconsumptie

Al enige tijd merk ik dat mijn browsegedrag aan het veranderen is. Waar ik vroeger nog weleens een uurtje of twee ging zitten om websites af te struinen is dat tegenwoordig sterk teruggelopen. Veel websites hebben tegenwoordig een RSS- of Atom-feed waarmee ze artikelen of wijzigingen publiceren om zo oa zoekmachines te triggeren om hun nieuwe content te indexeren. Het is ook een ideale manier om op een makkelijke manier bij te blijven en te scannen op content die echt interessant is.

Ideaal eigenlijk om iemands blog te volgen die niet regelmatig updates maakt, maar ook om updates te ontvangen van je favoriete forum of nieuwssite. Sommige sites hebben eindelijk het licht gezien om het zo aan te bieden dat hun nieuwsbrief in je mailbox redundant is geworden. Je inbox kan in sommige gevallen dus een stuk rustiger worden en alleen nog maar mailtjes bevatten die belangrijk zijn.

Helaas kleven er ook nadelen aan deze verandering. Zo zijn er partijen die alleen snippets aanbieden via de RSS-feed om verschillende redenen. Soms lijkt de belangrijkste reclame inkomsten te zijn, maar oa Google Adsense bestaat ook voor RSS-feeds. Andere willen dat je het verhaal leest op hun website, want dan zou je geïnteresseerd kunnen raken in andere content. Was dat niet al iets waarom mensen je RSS-feed volgen?

Een ander nadeel is het gevaar van water proberen te drinken uit een brandweerspuit door te veel feeds proberen te volgen. De juiste tool is belangrijk en helaas kom ik elke keer weer terug bij Google Reader om elke keer dezelfde redenen. Overal beschikbaar waar een fatsoenlijke webbrowser beschikbaar is, trend analyse om feeds die je niet leest eruit te gooien met dank aan statistieken en als laatste de mogelijkheid om tags toe te voegen om later zo nog item terug te kunnen vinden. In die drie gebieden is Google helaas gewoon goed en heb ik voorlopig geen FOSS alternatief kunnen vinden, maar gezien verschillende ontwikkelingen zoals de Freedom Box en Twitter die gegevens moet opleveren over sommige gebruikers kan daar weleens verandering in komen.