Categories
Internet, Unix en security Open & free

OpenStreetMap vs Google Maps

OpenStreetMapBij het opzoeken van een plek viel op dat de bij Google Maps bepaalde informatie gewoon ophield bij een landsgrens. Dit terwijl informatie van soms de meest gesloten landen of “schurkenstaten” gewoon heel veel informatie bevatten. Dit bracht me eigenlijk weer terug bij het project OpenStreetMap waarbij men een vrije kaart tracht te maken van de wereld. Een project met dezelfde insteek als Wikipedia om content weer vrij te krijgen en te houden voor de wereld.

Het project zelf is ongeveer even lang bezig als Google Maps, maar loopt op veel punten nog achter. Het is wel grappig dat er actief wordt gewerkt in westerse landen zoals Nederland, UK, Duitsland, Belgie en VS. Maar zeker Nederland heeft veel detail gekregen na de import van AND en zijn veel mensen actief aan de slag gegaan, maar worden bronnen van de overheid ook gekoppeld. Ook in de VS wordt per county informatie aan de map toegevoegd, waardoor de map in redelijk tempo detail krijgt. Helaas zie je hier ook bestuurlijke grenzen zoals wegen die op de grens van Nederland-België ophouden soms, maar ook het verschil tussen verschillende staten in de VS.

Gezien het tempo waarin OpenStreetMap detail krijgt is voor mensen in oa Nederland nu wel het moment gekomen dat het een alternatief is geworden voor Google Maps. Veel postbussen, pinautomaten, wandel- en fietspaden, bus- en tramlijnen staan erop en door een experimentele koppeling ook de snelheden van hoe hard op welke weg gereden mag worden bijvoorbeeld. Als experiment is de tijd dus gekomen om minimaal tot het einde van 2009 te kijken of OpenStreetMap te gebruiken is voor elke situatie waarin ik oorspronkelijk Google Maps zou inzetten.