Categories
Internet, Unix en security

OpenBSD Cryptonaut

OpenBSD CryptonautMet elke release van OpenBSD wordt er een nummer opgenomen welke slaat op de release of wat in de afgelopen periode centraal stond. En zo bij deze release welke in mei op de planning is er weer een nummer. Een nummer met een redelijke politieke boodschap en een boodschap die misschien wel heel valide is, want hoe vrij is vrije software en hoe goed zijn de leiders daarvan te vertrouwen.

Zo ook bij deze release waarbij Richard Stallman weer op de hak wordt genomen vanwege zijn vreemde gedragingen en uitingen. Zeker omdat hij zich niet beklaagd over Linux distributies die niet vrije software distribueren, maar wel over entries in ports welke je in staat stellen om niet vrije software te installeren. Dezelfde software die met Linux distributies vaak meekomt zelfs en dan nog maar niet te spreken het feit dat Richard zich ook hard heeft gemaakt om veel GNU-software te laten draaien op oa Microsoft Windows.

Dit was niet de eerste aanvaring tussen Theo en Richard en zal ook zeker niet de laatste zijn. En hoewel vrije software met alle motivaties meestal een valide insteek heeft blijft dit natuurlijk vreemd, want Richard doet niet zelf wat hij predikt. Iets wat toch een vereiste lijkt te zijn om volgelingen te blijven houden. Hopelijk gaat Richard weer snel terug naar de roots, want OpenBSD is verder dan Hurd op dit moment. Zeer zeker met de halfjaarlijkse releases blijkt OpenBSD snel voortgang te boeken met een besturingssysteem wat door een handje vol mensen wordt onderhouden en zelf geschreven op aardig wat gebieden.