Categories
Technologie & techniek

Ondersteuning voor oude formaten

We komen in een tijd waarin niet alleen open source, maar ook de licentie belangrijk wordt. We komen in een tijd waarin we tegen de beperkingen van oude formaten van het verleden aanlopen. We komen in een tijd waarin oude informatie onbereikbaar wordt terwijl we de data nog hebben.

Veel mensen en bedrijven beseffen niet hoe hard de wereld de afgelopen 15 jaar is veranderd. We leven in een wereld waarin alles draait om data, maar niet beseffen dat we die data ook moeten onderhouden. Misschien beter omschreven, hoe we toegang tot die data blijven houden. Want wie kan er nog goed zijn bestanden van z’n 10 jaar geleden goed openen? En nu lijkt 10 jaar niet veel, maar we kunnen nog wel steeds veel boeken blijven lezen terwijl sommige al ouder dan een eeuw zijn.

Voor de digitale wereld is het een stuk lastiger en komen er meer dingen bij kijken dan alleen de data hebben. Computers moeten de data ook kunnen interpreteren en hiervoor is software nodig. Sommige software is al 20 jaar oud en komt uit een tijd waarin iedereen zijn eigen open source-achtige licentie had. Zo bijvoorbeeld ook LHA wat een datacompressie programma is uit 1988 en met nog steeds een redelijk grote aanhang blijkbaar in Japan.

Maar wat doe je met deze software, blijven gebruiken in bijvoorbeeld virusscanners op mailservers, of niet meer gebruiken? Als we Google raadplegen dan zijn er nog z’n 163.000 files publiekelijk beschikbaar op het moment van schrijven. Dit lijkt veel, maar vergeleken met de 111 miljoen PDF-bestand valt het dus nog redelijk meer. Ook de ondersteuning voor LHA is in veel besturingssystemen niet meer aanwezig, vanwege oa de wat ongebruikelijke licentie en het afwezig zijn van een beheerder van de software om bijvoorbeeld veiligheidsproblemen te verhelpen.

Het lijkt dus veilig om geen ondersteuning te bieden voor LHA, maar juist omdat het vaak oude bestanden zijn uit een tijd dat veel viruscode werd geschreven brengt een dubio. Want is een virusscanner op een mailserver juist niet bedoelt om daar tegen te beschermen? Maar is het wel verstandig om te vertrouwen op oude onbeheerde code in een situatie waarin alles volledig is geautomatiseerd zoals bij een virusscanner op een mailserver?

Nu lijkt dit een extreem geval, maar het geldt eigenlijk voor alles wat er in onze digitale wereld omgaat en niet elke applicatie is volledig open en free source of heeft voldoende technische documentatie om een herimplementatie te doen. Zeer zeker nu we een tijdperk ingaan waarin 64 bits computers standaard worden voor de thuisgebruiker zullen problemen zoals met Flash, Acrobat Reader, Sun Java en Microsoft Word uit het verleden hun weg mogelijk ook naar andere applicaties en formaten gaan vinden. Misschien is het tijd om naast dagelijks een back-up te maken van al je data, ook eens te proberen of je data ook nog wel kan benaderen.