Categories
Technologie & techniek

Muziek op USB-storage

Het multimedia geweld werd altijd gezien als een probleem op Linux, want het was moeilijk en je moest cryptische dingen overtypen. Maar dit tijdperk is al een geleden tijd afgesloten met de komst van oa HAL en D-BUS welke een abstractielaag vormen om automatisch bijvoorbeeld een muziek CD-ROM te starten of je USB-storage beschikbaar te maken. Projecten zoals GNOME en KDE maken dankbaar gebruik van deze functionaliteit wat direct merkbaar is voor de gebruiker.

Een praktisch voorbeeld hiervan is je muziekverzameling op USB-storage welke netjes bruikbaar is in bijvoorbeeld Rhythmbox. Maak een bestandje aan met de naam .is_audio_player op het hoogste niveau van het USB-storage device en vul deze met de volgende inhoud:

audio_folders=MUSIC/,RECORDINGS/
folder_depth=3
output_formats=application/ogg,audio/x-ms-wma,audio/mpeg

Elke keer als je dit USB-storage device in een computer steekt welke de specificaties van freedesktop.org begrijpt zal oa je muziekspeler op de hoogte worden gebracht. Dit kan zijn bij je eigen Linux-desktop of de FreeBSD-desktop bij een kennis, maar ook je Sun Solaris-workstation op je werk. Het begint er op te lijken alsof computers eindelijk makkelijk beginnen te worden voor de normale gebruiker.