Categories
Internet, Unix en security

Minder disk IO

Unix zit soms heel mooi in elkaar, maar soms ook heel dom in elkaar. Zo ook bij filesystemen waar voor elk bestand wordt bijgehouden wanneer deze voor het laatst is geraadpleegd. Dit werkt goed op een systeem met weinig transacties, maar zodra het aantal transacties toeneemt dan komen ook de problemen. Voornamelijk door het verspillen van transacties om de metadata voor een filesysteem bij te werken en metingen uit het verleden geven aan dat hier nog redelijk wat winst te behalen is.

Een filesysteem mounten met de opties noatime en nodiratime kan een merkbare reductie in disk transacties lijden en zeker op het root-filesysteem kan hier systeembreed een verbetering komen. Maar in de huidige tijden waar zoekmachines voor op de desktop populair worden is dit ook een punt van aandacht. Zeker als je bedenkt dat voor het scannen van alle directories ook bijna alle metadata moet worden bijgewerkt.

Helaas werkt noatime niet goed voor alle applicaties zoals bijvoorbeeld Mutt welke vertrouwt dat de atime van een bestand de werkelijkheid weergeeft. Om deze reden kan een filesysteem ook met de optie relatime worden gemount waardoor de atime alleen wordt bijgewerkt als het bestand ook wordt aangepast om zo bepaalde applicaties te laten werken. En hoewel dit misschien tegen Posix ingaat maken deze maatregelen een machine wel stiller en wat sneller.