Categories
Open & free Technologie & techniek

Microsoft en OOXML

30 november 2006 is de dag dat het OpenDocument-formaat versie 1.0 de stempel kreeg van officiele ISO-standaard en dat was een belangrijke stap in computerland aangezien nu elke leverancier, overheid, ontwikkelaar, particulier en bedrijf een universeel bestandsformaat had. Een bestandsformaat voor oa spreadsheets, presentaties en tekstbestanden waarmee discussies en incompatibiliteits problemen tot het verleden moest gaan behoren. En verschillende overheden zoals die van Belgie, Finland, Frankrijk en Noorwegen hadden al aangekondigd dat deze standaard op korte termijn de manier gaat worden om met de overheid te communiceren.

Helaas was een belangrijke speler op desktops het hier niet mee eens en werkte al enige tijd aan een concurrent onder de naam Office Open XML welk een voortvloeisel is van de bestaande Microsoft Office bestandsformaten. OOXML is in sommige landen al gepatenteerd waardoor een herimplementatie een uitdaging kan vormen, maar de specificatie van de formaten verwijzen ook naar interne en gesloten documenten van Microsoft waardoor een volledige herimplementatie niet mogelijk zal zijn op dit moment.

Het verhaal stopt hier niet, want Microsoft is bezig om na de goedkeurig door Ecma Internationaal nu ook bezig om OOXML te laten bestempelen als ISO-standaard via een versnelde procedure zodat er spoedig kan worden begonnen met het actief uitrollen van OOXML. En hier krijgen we weer het daadwerkelijke gezicht van Microsoft te zien en tot hoever de arm in de pap zit zoals te lezen is bij Groklaw.

You do remember how in Portugal IBM and Sun were not allowed in the room because it was allegedly “too small” despite having empty chairs? Well, in Germany, Google and Deutsche Telekom were allowed in the room but were not allowed to vote, heise says. Something about allegedly signing up too late and how they might not know enough about the issues therefore. This is turning into a not-so-funny joke.

Dit lezende en beseffende dat er in andere landen hetzelfde aan de hand is mag het duidelijk zijn dat de laatste zin van de quote duidelijk een understatement is. Want de kans is reeel dat als OOXML een ISO-standaard wordt dit een doodsteek kan zijn voor het nu opkomende en vrije formaat OpenDocument. En Microsoft doet er alles aan om de grip voor de komende decennia op de informatiewereld te houden en te bepalen.

Maar wat doe je als gebruiker eraan? En is het mogelijk om de koers te veranderen? Miljoenen mensen hebben al de keuze gemaakt om geen gebruik meer te maken van bijvoorbeeld Microsoft Office en ze zijn er niet slechter van geworden. Geen gebruikelijke kosten meer voor een licentie of de mogelijkheid om te worden beschuldigd van diefstal omdat je mogelijk geen geldige licentie zou hebben. Maar dit is wel een keuze die elke gebruiker voor zichzelf moet maken.