Categories
Internet, Unix en security

Met MediaWiki 1.14 naar PostgreSQL

PostgreSQL ondersteuning kwam pas met versie 1.12 echt van de grond en met 1.15 voor de deur werd het tijd om verschillende 1.13 installaties te gaan upgraden naar 1.14. Bij een eerste poging om van 1.13 naar 1.14 te gaan gingen de wiki’s blank wat helaas geen mooi gezicht was. Bij het niet kunnen herleiden van het probleem bleef alleen de upgrades naar 1.13.3 en 1.13.4 over. Bij het uitzoeken wat er mis was besloot Oracle om Sun Microsystems over te nemen waarbij de toekomst van MySQL nog onzekerder is geworden. Dit ook omdat MySQL 5.1 onder leiding van Sun ook al niet geheel een positieve ervaring was en MySQL 6 heeft DukeNukem Forever trekjes.

Het werd tijd om in een testomgeving MediaWiki 1.14 op te bouwen met PostgreSQL als achterliggende database-engine. Het overstappen van database-prefixes naar schema’s maakt de DBA in mij ook weer blij nu het wat overzichtelijker is geworden. Zeker omdat PostgreSQL dumps op schema-niveau ondersteunt en met veel verschillende wiki’s is dat wel een fijne feature, want bij MySQL is dit helaas niet mogelijk.

Helaas zijn er ook nadelen met de overstap naar PostgreSQL zoals dat voor MediaWiki 1.15 een nieuwe versie van PostgreSQL vereist is. Ik gebruik nu 8.1 en dan zal 8.3 nodig zijn volgens de specificaties. Een tweede punt en dat hangt samen met deze aanpassing is het laden van tsearch2-ondersteuning, maar deze ondersteuning zou bij PostgreSQL 8.3 standaard is de database moeten zitten. Voorlopig voldoet Mediawiki 1.14 en kan de upgrade nog even wachten tot het moment dat de databaseserver overgaat van Debian 4.0 naar Debian 5.0 deze zomer.

Nu deze migratie van MySQL naar PostgreSQL gedaan is gaat wordt het tijd om de volgende migratie te gaan voorbereiden. Dit zullen hoogstwaarschijnlijk Dovecot en Postfix gaan worden, maar eerst even kijken of er nog issues uit de migratie van MediaWiki komen.

One reply on “Met MediaWiki 1.14 naar PostgreSQL”

Comments are closed.