Categories
Open & free

Linux Standard Base 4.0

Er zijn veel Linux-distributies en vele komen er elke week weer bij en vele verdwijnen ook weer. De kern is redelijk stabiel en zal hoogstwaarschijnlijk ook zo blijven in de komende jaren met Red Hat, Novell, Debian en tegenwoordig ook Ubuntu. Maar blijkbaar is de markt te verdeelt en tracht met sinds 2001 eenheid te brengen zoals POSIX dit moest brengen in de Unix-wereld.

Als ik eerlijk ben zal Linux Standard Base me gestolen worden, omdat het simpel weg een vendor dwingende specificatie is en niet richtlijnen aan voldaan moet worden. De grootste twee bezwaren zijn denk ik wel het verplichten van RPM en Qt aangezien dit redelijk bedrijfsafhankelijke oplossingen zijn. Dit geeft ook aan wat er eigenlijk mis is met de LSB en dat ze geen functionele eisen opleggen, maar afdwingen welke leveranciersoplossing er gekozen moet worden.

De toegevoegde waarde van Linux Standard Base is dus eigenlijk niet meer dan als je een applicatie van een derde partij wilt gaan gebruiken zoals bijvoorbeeld van Oracle. Ik ben dan ook meer geneigd om het pad te gaan bewandelen van Sun Solaris waar dingen al jaren volgens bepaalde afspraken worden gedaan die je niet direct verplichten tot een leverancier. Dit is eigenlijk ook de strijd die gaande is binnen Sun Microsystems en het open sourcen van hun producten. En ik kan me er wel iets bijvoorstellen. Ook omdat het geen wat ze misschien het meeste vrezen, het GNU-project, misschien wel hun grootste medestander is in deze strijd samen met de mensen achter BSD.

Helaas is het probleem dat Linux op dit moment beter allround uit de bus komt dan zeg BSD, GNU/Hurd of Solaris. Dit terwijl ze alle drie eigenlijk technologisch beter zijn. Het wordt misschien tijd om of Linux op orde te krijgen of serieus de nadelen van de alternatieven te bekijken en beoordelen of ze opgelost kunnen worden. Want de concurrentie heeft voldoende in huis voor de toekomst waar Linux misschien nog wel jaloers op kan.

Een andere optie is om Linux-distributies te gaan beoordelen op hoe goed ze zijn ingericht qua al geldende standaarden, maar ook vertalingen, documentatie, proactief veiligheidsbeleid. Het kan zijn dat de gemeenschap hier meer mee geholpen is dan bij Linux Standard Base, maar deze is ook meer ontworpen voor bedrijven die software willen verkopen ipv een dienst.