Categories
Open & free

Liberation fonts

Fonts zijn altijd een probleem geweest op vele computer besturingssystemen en zo ook op Linux. En in navolging van Microsoft welke een flinke set fonts heeft laten maken voor oa Windows om van een gedeelte van deze problematiek af te zijn heeft Red Hat ook een set laten ontwikkeling. Red Hat heeft de vervangers voor Arial, Times New Roman en Courier gebundeld onder de naam Liberation Fonts voor de wereld beschikbaar gesteld in de GPL met een uitzondering als fonts worden bijgesloten in een document.

Dit alles is een nobel streven en vele partijen ging ook aan de slag zoals bij het Debian-project, Ubuntu en OpenSolaris. En hier stopt het ook eigenlijk, want bij Debian Legal kwamen de vragen of de impact van GPL code bij niet GPL code zoals bij bijgesloten fonts in documenten. Maar bij OpenSolaris kwam gelijk het eerste manko naar voren, want de eerste release bevat geen hinting wat wel wenselijk is. Ook kwamen er meer serieuze dingen naar boven zoals dat de nieuwe fonts structureel smaller en kleiner leken en ook minder contrast hadden.

Nu heeft Red Hat belooft om eind 2007 een nieuwe release te gaan doen met volledige hinting waar oa gebruikers met een LCD-scherm profijt van gaan hebben en zou veel issues mogelijk kunnen verhelpen. Maar een andere issue wat bij OpenSolaris is opgemerkt is de ondersteuning van volledige hinting in fonts, want Apple schijnt meerdere patenten te hebben op gedeeltes van die technologie.

Wat dit gaat betekenen voor de toekomst van fonts op computers is nog onduidelijk en wat het gaat betekenen voor Liberation Fonts is ook onduidelijk. Voorlopig lijkt het nieuwe font niet echt bruikbaar, want het is redelijk minder bruikbaar dan de gevestigde fonts door verschillen in omvang. Ook de ondersteuning lijkt voorlopig nog te ontbreken op veel machines en is het voorlopig nog even wachten op de nieuwe release.