Categories
Life and society

Je moedertaal of niet?

In de videotheek staan een stel Engelsen te discussieren over een film en je beseft je dat je ze kan verstaan zonder enig probleem, maar de kans dat ze het Nederlandse meisje achter de balie verstaan is toch een stuk kleiner. Op z’n moment besef je ook hoe erg de Engelse taal in onze maatschappij is binnengedrongen en dat onze woordenschat aan het veranderen is. Zeker op een plek zoals bijvoorbeeld een videotheek of een bibliotheek doen je beseffen hoeveel er al is in een taal die niet je moedertaal is en bij een videotheek kom je zelfs dicht tegen de 100% aan.

Nu doet me dit terugdenken aan de periode dat Fransen stellig hun content in het Frans bleven publiceren op Internet en hopelijk nog steeds doen. Gelukkig moet ik eigenlijk wel zeggen en er zijn nog meer bevolkingsgroepen die deze strategie gelukkig blijven volgen, maar waarom in Nederland niet? Of worden we door (on)bekende partijen bewust gedwongen in een Engelstalige wereld en laten we ons graag leiden?

Dit soort vraagstukken zijn altijd wel leuk, maar ook lastig en een confrontatie met de werkelijkheid is misschien een optie om achter deze feiten te komen. Een mooi startpunt voor dit experiment is dan ook om Google in te gaan ruilen voor een in Nederland gevestigde zoekmachine om enige besmetting te voorkomen. Ook om de verleiding te weerstaan om weer terug te vallen in de standaard instellingen van Google. Al met al kan dit een interessant experiment worden.

2 replies on “Je moedertaal of niet?”

Klopt. Ik heb kort geexperimeteerd met engels-talige posts op mijn blog. Ik heb besloten deze posts te beperken tot posts van technische aard. Ik krijg namelijk redelijk wat buitenlandse bezoekers die iets willen weten over Veritas Volume Manager of fotografie gerelateerde zaken.

De overige posts blijf ik gewoon in het Nederlands doen.

Internet in je moedertaal…

Veel mensen denken dat Internet voornamelijk Engelstalig is, maar niets is minder waar. Veel sites worden Engelstalig gemaakt als standaard taal, maar de bedenkers van het HTTP-protocol hebben een mooie oplossing bedacht om taal gevoelige content aan t…

Comments are closed.