Categories
Internet, Unix en security

Inodes, inodes, inodes en toen waren ze op

Soms heb je van die dagen dat er ineens een bericht krijgt dat een dienst geen data meer verwerkt. Bij controle lijkt er weinig te vinden te zijn, want er is oa nog voldoende vrije ruimte op het filesysteem is. De applicatie klaagt toch dat hij niet kan schrijven.

Bij verdere controle komt er toch een oude instinker naar boven. Er blijkt een filesysteem geen vrije inodes meer te hebben en er kan dus ook geen expire van data meer worden gedaan door de applicatie. De enige twee opties zijn dus het vrij maken van enkele inodes of extra inodes beschikbaar stellen. Helaas is de eerste optie niet echt een optie als de data belangrijk is of index afhankelijk. De tweede optie van het logische volume en daarna het filesystem vergroten.

Bij het lezen van de manpage voor ext2/3/4 blijft dat je niet kan opgeven of je inodes kan reserveren voor de root-gebruiker zoals bij het aantal beschikbaar vrije blokken. Dit doet me ook verwonderen hoe dit in ZFS is opgelost, maar het wordt wel duidelijk dat filesystemen gebaseerd op inodes hun beste tijd hebben gehad.