Categories
Internet, Unix en security

HTTPS forceren

Er is veel te doen over HTTP versus HTTPS en met de “gratis” SSL-offloaders in de systemen van Sun Microsystems met de UltraSPARC T1, T2 en T2+ processor wordt het interessant om af te stappen van HTTP. Gelukkig hebben oa Intel-processoren optimalisatie voor oa AES en is met de juiste aanpassing aan het besturingssysteem en middleware zoals Apache mogelijk om SSL-verkeer sneller te laten afhandelen.

Nu kan je in de webapplicatie inbouwen dat dit moet gebeuren, maar als je massaal HTTP-verkeer naar HTTPS wilt migreren is het verstandiger om dit af te dwingen in de webserver. Zo ook voor een webmail-applicatie in dit geval waarbij de configuratie fouten kan opleveren en programmeurs snel fouten kunnen maken.

Door de volgende regels in de .htaccess-file te zetten in de documentroot van de website zal Apache tegen de webbrowser vertellen dat dit moet worden aangeleverd via HTTPS. Elke webbrowser die de HTTP statuscodes begrijpt zal dit vlekkeloos uitvoeren.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}

Aan deze oplossing zit wel een performance penalty verbonden. De initiale opbouw naar de website kan iets langer duren door de redirect naar de HTTPS-site, maar de grootste penalty zal zitten in de .htaccess-file. Bij productie websites is het dan ook verstandig om dit op te nemen in de virtual host configuratie binnen Apache zelf en de ondersteuning voor .htaccess-files uit te zetten. Hierdoor hoeft we webserver minder de documentroot voor de website af te zoeken naar oa de .htaccess-file.