Categories
Internet, Unix en security

Google voice- en videochat

Werd vandaag door iemand gewezen op Google voice- en videochat dat het niet werkte op zijn Mac Mini van amper 2,5 jaar. De stoute schoenen aan en kijken of er wel ondersteuning was onder Linux en het resultaat mag er zijn. Want bij een eerste poging kreeg kwam er een Windows-executable binnen en bij de tweede poging werd duidelijk dat Linux ook niet op de lijst stond van ondersteunde besturingssystemen.

Ben ik teleurgesteld? Nee om eerlijk te zijn, want dit soort diensten horen te werken via een algemeen geaccepteerde manier met bijbehorende codecs voor zowel video en audio. Een punt waar alle grote partijen, lees oa Microsoft, Nokia en Apple, dwarsliggen en hun eigen formaten willen doordrukken. Iets wat HTML5 ook heeft verminkt voor de toekomst.

Het geeft nogmaals aan hoe belangrijk open en vrij standaarden zijn. Zeker nu Mozilla ondersteuning voor oa Theora gaat inbouwen in Firefox en Opera mogelijk snel zal volgen. En er is veel kritiek op Theora en mogelijk terecht, maar veel mensen nemen genoegen met nog slechtere kwaliteit als je bijvoorbeeld filmpjes op Youtube bekijken. Veel van de bezwaren zullen mogelijk op de langere termijn op te lossen zijn of voorlopig als geaccepteerd kunnen worden beschouwd.

Maar dit alles doet met denken aan een presentatie bij GAUDEC 2008 waar mbv het Telepathy- en GStreamer-framework streaming video werd getoond zonder problemen. Ik gok dat het daadwerkelijk bruikbaar worden van de nieuwe dienst van Google langer op zich laat wachten dan dat het duurt om een goed alternatief te maken. Zeker nu Telepathy en Empathy zijn opgenomen als onderdeel van GNOME en developers aan de slag gaan.