Categories
Internet, Unix en security Privacy & veiligheid

Google Analytics buitensluiten

Volgens de voorwaarden van Google mag je Google Analytics alleen gebruiken als je dit duidelijk kenbaar maakt op je website, maar daar ontbreekt het bij bijna alle websites aan. En nu klinkt dat niet heel erg, maar wel als je ziet wat voor impact Google Analytics heeft op de relatie tussen aanbieder en gebruiker.

Bij het gebruik van Google Analytics wordt gebruik gemaakt van een JavaScript om bijvoorbeeld bij te houden wat voor schermresolutie en kleurdiepte de gebruiker heeft, maar ook waar opgeklikt wordt inclusief tijdsmetingen. De vraag is dan ook of je deze gegevens wel wil delen met een derde partij in de Verenigde Staten. Nu is dit meestal een keuze van webmaster waar de gebruiker weinig inspraak op heeft.

Of heeft de gebruiker wel een keuze? Een optie is om het bijvoorbeeld met behulp van Adblock Plus af te vangen, maar een andere optie is om het met behulp van de hosts-file af te vangen. Simpel een regel opnemen in de /etc/hosts zoals hieronder stopt de communicatie met Google Analytics.

127.0.0.2       www.google-analytics.com

Hiermee komt ook de vraag of je als webmaster geen ethiek moet hebben hoe je met je gebruikers omgaat.