Categories
Internet, Unix en security

GNOME op dieet?

Met elke release komen er meer features in de GNOME desktopomgeving, maar tegen welke prijs. En hoewel veel aanpassingen positief zullen uitpakken voor veel gebruikers zijn er helaas ook veel nadelen, want steeds meer onderdelen worden in bijvoorbeeld Python geschreven en zijn voor veel gebruikers niet zichtbaar. Dit geldt ook voor de impact van deze afhankelijkheid.

Om te kijken hoe groot de impact van Python op Rhythmbox is als voorbeeld werd het tijd om Rhythmbox zelf te gaan compileren zonder ondersteuning voor Python. En het resultaat baarde eigenlijk zorgen aangezien we circa 13MB bespaarde op resident memory na enige tijd operationeel te zijn. Het is dan ook zeker een iets om verder naar te doen aangezien ook de opstarttijd aanzienlijk verbeterde.

Dit roept wel vragen op hoe bepaalde mogelijkheden kunnen uitpakken en of het wel de moeite waard is. Ik trap hiermee hoogstwaarschijnlijk op veel tenen, maar hoogstwaarschijnlijk niet op die van Jane Doe als eindgebruiker. Zeker niet als zij de rekening voor de computer moet betalen voor zowel de aanschaf en gebruik. En gezien welke kant de wereld opgaat is dit wel iets om over na te gaan denken.

Dit doet me denken aan de tijd dat GNOME nog genoeg had aan 192MB, maar tegenwoordig is 1024MB wel het minimum aan het worden voor een standaard desktop om goed te laten werken. Maar hoe gaan we technieken zoals Python, Mono en Java uit de basis van een desktopomgeving krijgen en houden. Het is in iedergeval wel iets om over na te denken en te kijken welke features daadwerkelijk belangrijk zijn en of ze kunnen worden gedaan in een efficiente C-implementatie.