Categories
Internet, Unix en security

GNOME 3.0 op Wheezy

Ubuntu is bezig om Unity te introduceren als nieuwe standaard desktop voor Ubuntu en dit brengt wat onrust bij sommige mensen. Zo kwam recentelijk de popup van een andere Hans of GNOME 3 op Debian al geland is, want de live images deden het wel redelijk op zijn systeem. Dus wat is de status van GNOME 3 op Debian en is het echt zo erg als deze posting doet geloven?

En ik zal maar gelijk beginnen met het oordeel. Is het wat of niet? Ja en nee, maar dat hangt van je doel af. Voor veel gebruikers is GNOME 2.32 voorlopig een betere optie en dat zal hoogstwaarschijnlijk zo blijven tot GNOME 3.2 en misschien wel tot 3.4. Releases die voor 6 en 12 maanden gepland staan. Voor ontwikkelaars van software en distributies is 3.0 beter geschikt. Ik zou GNOME 3.0 dan ook willen bestempelen als een developer preview.

Maar waarom is dat zo? De huidige transitie voor Debian is in volle gang, maar wordt wel eerst gedaan in Debian Experimental. Er zijn voldoende punten die moeten worden opgelost om de rest van de FOSS-wereld niet in de problemen te brengen. Zoals ook al te zien is zijn er sommige packages ook al in Debian Unstable geland, maar of de Debian Testing gaan halen binnen afzienbare tijd is de vraag. GTK+3.0 is in iedergeval al geland.

De installatie van GNOME 3.0 vanuit de experimental-sectie is wat problematisch, maar niet ondoenlijk en sinds gnome-session is geland kom je ook automatisch in de GNOME 3 desktopomgeving. En het ziet er allemaal netjes uit moet ik zeggen, maar dan besef je dat dit pas het begin van een grote veranderingsronde gaat zijn. Waar vroeger het draaide om applicaties zie je nu een verschuiving naar data en communicatie. Een verschuiving waarbij simpel een belangrijk kernwoord is.

Een verschuiving die ik alleen maar kan omarmen, maar ook voor voldoende beroering gaat zorgen in de FOSS-wereld gok ik. Het wordt nu langzaam duidelijk wat de rol van Empathy en Telepathy is en waarom Pidgin langzaam buiten de boot zal vallen. Dit geeft ook te denken wat de rol gaat worden van oa LibreOffice, maar ook Firefox en Thunderbird. Ook zie je nu langzaam de rol van Tracker duidelijk worden en wie de demos van Zeitgeist ziet zal zien dat monitoren van gebruikers ook zijn voordelen heeft.

Ik kan niet anders zeggen dat ik uit kijk naar GNOME 3.0 in Debian Testing en zeer zeker naar toekomstige releases. Voorlopig moeten verschillende dependency problemen en cruciale regelmatige crashes in verschillende onderdelen worden opgelost. De vraag die overblijft is alleen hoe GNOME 3 op een Intel Atom gaat presteren bijvoorbeeld, maar dat zal de toekomst ons moeten leren. De komende tijd is er dus weer voldoende om naar uit te kijken en bloggen gok ik.

En nogmaals als waarschuwing, gebruik GNOME 3 alleen als deze netjes in Debian Testing is geland. Een weg terug is er bijna niet en het is gewoon nog niet in een vorm voor dagelijks gebruik.

One reply on “GNOME 3.0 op Wheezy”

[…] GNOME 3.0 op mijn Wheezy workstation is niet meer helaas. In iedergeval niet totdat GNOME 3.0 in Debian Testing is geland en hoe snel het daar komt blijft nog even de vraag. Afgelopen weekend werd er wel gesproken op IRC om de transitie van experimental naar unstable voor te bereiden. Zeker nu 3.0.1 al enige tijd beschikbaar is en 3.0.2 voor de laatste week van mei op de planning staat. […]

Comments are closed.