Categories
Internet, Unix en security

Gnash 0.8.4

Hoewel Adobe nu ook een Flash-speler voor de 64 bits Linux-wereld is gaan uitgeven blijven de nadelen nog steeds gelden van een gesloten standaard. Een standaard met problemen als men naar bugfixes kijkt en dan wordt het ook duidelijk waar een project als Gnash zoveel problemen heeft. En de logfile van de Gnash-speler spreekt meer dan voldoende boekdelen helaas.

Maar er is nooit een echt goed alternatief geweest voor Flash en het zal er mogelijk ook nooit komen nu Adobe stilletjes DRM aan het introduceren is in Flash. Gelukkig kan de vrije implementatie steeds beter met de Flash-content op Internet omgaan. Zo werd Youtube bereikbaar met versie 0.8.3 en er zijn duidelijk meters gemaakt met 0.8.4 welke in oktober 2008 uitkwam.

De drie maanden release strategie lijkt te werken en steeds meer bestaande content is te gebruiken. Of het ook voldoende om echt als vervanger te kunnen blijft de vraag. Gelukkig hebben oa Gnash en SWFdec wel Adobe aan het denken gezet waardoor gebruikers met een 64 bits besturingssysteem zometeen ook weer beschikking hebben over Flash (helaas).