Categories
Internet, Unix en security

Geheugen errors detecteren

ECC-geheugen bestaat al flink wat jaren, maar de integratie en mate daarvan in besturingssystemen wisselt vaak. Sun Solaris heeft al jaren ondersteuning om foutboodschappen te begrijpen en af te handelen, maar Linux liep nog wat achter. Sinds 2005 is daar verandering ingekomen en sinds kernel 2.6.21 is de ondersteuning opgenomen in de vanilla-kernel.

Met de komst van de Lenny-release van Debian zijn ook de scripts gekomen om out-of-the-box ondersteuning te krijgen op machines die daar geschikt voor zijn.

$ sudo apt-get install edac-utils

Na een reboot of het handmatig starten van deze dienst kan met behulp van het commando edac-util worden gebruikt om te kijken of er een ondersteunde memory controller met ECC-geheugen is gevonden. Ook kan worden bekeken of er enige fouten zijn.

sudo edac-util -s
edac-util: EDAC drivers are loaded. 1 MC detected
sudo edac-util
edac-util: No errors to report.

De vraag blijft dan over waarom mensen niet 5 euro per GB geheugen extra betalen om zeker te zijn dat geheugen betrouwbaar. En in een tijd waarin geheugen steeds belangrijker wordt nu encryptie en grotere caches de maatstaf worden. Zeker als je ontwikkelingen als ZFS, Btrfs en LUKS in beschouwing neemt.