Categories
Life and society

Geen Safari meer

Nee, geen Safari van Apple, maar Safari van O’Reilly. Safari is een platform om via een webbrowser tot over 7.000 boeken te kunnen raadplegen op een maandelijk subscribe-model. Dus een paar maanden geleden besloten om dit maar eens uit te gaan proberen. Helaas of gelukkig is aan deze periode een einde gekomen en ben ik ook blij dat ik het gedaan heb.

Maar waarom stoppen? De content op zich is goed, maar het is een gemis om geen boek vast te kunnen houden. Je kan niet lekker gaan zitten in stoel en een worden met het boek. Daarbij is de prijs redelijk stevig om toegang te blijven houden tot boeken. Het wordt dan ook duidelijk waar het om gaat en waar de volgende hindernis ligt voor de vrije wereld. Een hindernis die ook al door Richard Stallman een flinke tijd is aangegeven, want goede vrije documentatie ontbreekt vaak of verdwijnt naar een uitgever.

Helaas gaat er nu wel iets verloren, want ik was begonnen om Safari uit te testen om minder boeken aan te kopen en op de boekenplank te zien verdwijnen. Ik heb ook wat gewonnen, want in plaats van elke maand geld naar een bijna failliet land te sturen, gaat er nu elk jaar een bijdrage naar de lokale bibliotheek zodat ik daar zowel lees-, studie- en audioboeken kan lenen. Tevens help ik daarmee de lokale economie en kan ik nog steeds lekker met mijn boek een worden op de bank. Laat de koude winteravond maar alvast komen.

By Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.