Categories
Internet, Unix en security

Ext3 is nog geen ZFS

Helaas is het ext3-filesysteem niet gelijkwaardig als ZFS waarbij fsck niet meer nodig is door oa de copy-on-write strategie. Gelukkig heeft ext3 wel een journal welke kan worden gebruikt om een filesysteem te herstellen als het filesysteem niet netjes wordt afgesloten zoals bij een stroomstoring bijvoorbeeld. Maar helaas is het nog wel nodig om soms een volledige controle uit te voeren om de integriteit te controleren.

Hier komt ook een probleem voor veel gebruikers aangezien de grote van filesystemen groeit en filesystemen van een paar honderd gigabyte tot een terabyte of soms zelfs meer zijn niet meer ongewoon. Je bent dan gewoon veel tijd kwijt aan het wachten totdat een controle is voltooid. Gelukkig is ext3 nu wel lang genoeg op de markt om aan te nemen dat het wel snor zit en hardwarefouten kan ext3 toch niet detecteren en oplossen, iets wat ZFS wel kan trouwens.

Het volgende commande zet dan ook een tijdslimiet van 12 maanden op het filesysteem en de controle zal dan ook maar eens per 12 maanden worden uitgevoerd. Dit ongeacht het aantal keren dat het filesysteem is gebruikt.

$ sudo tune2fs -c 0 -i 12m /dev/mapper/nemo01-home

Het bovenstaande natuurlijk alleen uitvoeren als je weet wat je doet en over goede back-ups beschikt.