Categories
Life and society

En weer een stroomstoring

Melde EnergieNed vorig jaar nog dat een gezin gemiddeld 36 minuten zonder stroom zit per jaar en dit was al een toename van 7% tov van vijf jaar daarvoor. Maar het nieuws volgende en ook berichtgeving lijkt de daadwerkelijke tijd toch hoger en vaker te zijn dan wat EnergieNed melde. Vorige week nog minimaal twee uur bij een collega in de buurt van Hoofddorp en vandaag een halfuur in Den Haag. En het jaar is amper begonnen en vorige jaar was ook al niet echt veel beter.

Maar hoe komt dit? Zijn we meer energie gaan verbruiken in een tijdperk waarin energiebesparing het nieuwe modewoord is en energiebedrijven je aanbiedingen doen om spaarlampen achter te betalen. Of zijn dit de eerste tekenen van wat privatisering kan betekenen voor onze infrastuctuur. Zeker in een tijdperk waarin winst en kosten lijnrecht tegenover kwaliteit staan. Of zijn er andere factoren die meespelen?

Wel wordt duidelijk wat een stroomstoring voor impact heeft op het hedendaags leven. Want ons leven is sterk geconcentreerd rond stroomverbruik en we zijner misschien nog wel afhankelijker van dan van olie. En veel mensen hebben geen maatregelen genomen om dan wel een korte of langere stroomstoring te overkomen. Dit terwijl je een stel kaarsen, houder en lucifers bijvoorbeeld altijd in huis kan hebben, maar ook een extra deken voor als het wat kouder wordt in huis. Het leven is soms zo simpel zelfs wanneer de stroom even weg is.

By Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.