Categories
Internet, Unix en security

Eerste blik op Intrepid Ibex

Canonical werkt hard aan Ubuntu om van deze eind oktober een nieuwe release beschikbaar te stellen en hoewel dat nog een kleine drie maanden weg is werd het wel even tijd om te kijken wat we kunnen verwachten. Ze lijken duidelijk van de development cycle van huidige release te hebben geleerd en zijn vroeg begonnen om de aankomende GNOME release uit te testen. Verschillende onderdelen van de 2.23-serie van GNOME zijn ook al goed bruikbaar en zeker nu langzaam de beta releases van 2.24 komen wordt het interessant om de aankomende Ubuntu-release echt in dagelijks leven te gaan testen.

Naast de gebruikelijk GNOME update is ook Abiword bijgewerkt naar een latere versie en het opstarten is bijna direct, iets wat OpenOffice.org nog steeds niet in zich heeft. Ook blijkt bij het GNOME-project te zijn besloten dat Empathy en daarmee het Telepathy framework klaar is voor integratie. Hiermee is de weg vrijgemaakt om toepassingen een generieke oplossingen te bieden voor gebruik van oa IRC, Jabber, MSN, VoIP, videoconferencing, enz. De vraag is dan ook wanneer in Ubuntu wordt overgestap van Pidgin naar Empathy, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde vraagstuk worden als Firefox versus Epiphany.

Over het algemeen is de eerste indruk goed en lijken er ook veranderingen onderweg te zijn op het gebied van SELinux. Een andere aangename verrassing lijkt te zijn dat alles een stuk soepeler en sneller reageert. Of dit ook zo blijft nog even te bezien, maar de aankomende release lijkt een redelijke update te worden waar veel werk in de details is gaan zitten. Dit geldt ook voor projecten zoals het GNOME-project en mensen achter de Linux-kernel. Ik kan ook niet wachten totdat versie 2.24 van GNOME in Solaris Express beschikbaar komt.