Categories
Internet, Unix en security

Een blik op Ubuntu 8.10

Met nog een maand te gaan ongeveer voor de geplande release en nog een paar dagen voor de eerste beta werd het tijd om de aankomende Ubuntu een te gaan bekijken. En de belangrijkste vraag is misschien wel voor mensen wat deze release extra gaat brengen tov de huidige LTS-release. Een kort antwoord hierop is misschien wel dat het verstandig is voor veel mensen om gewoon bij de LTS-release te blijven voor dagelijks gebruik.

Veel wijzigingen zijn wijzigingen onder de motorkap en zullen bij dagelijks gebruik amper tot niet opvallen. De kernel is bijgewerkt tot 2.6.27, glibc tot 2.8 en GNOME tot 2.24. Een andere aanpassing is dat de AMD64-versie van Ubuntu voorzien is van extra maatregelen om dingen zoals buffer overflows tegen te gaan als stap naar extra veiligheid en om uit te vinden waar de problemen zitten. Dit samen met een bijgewerkte X-server waardoor veel acties automagisch kunnen gebeuren is er weinig wat er echt voor de gebruiker gaat veranderen.

Wat er wel gaat veranderen voor de gebruiker zal in de toekomst liggen en de adoptie van nieuwe technieken. Een van deze technieken zal Jabber betreffen, want met GNOME 2.24 is een weg ingezet om standaard infra te bouwen zodat instant messaging en communicatie tussen applicaties transparant mbv XMPP kan plaats vinden. Helaas levert Ubuntu deze packages nog niet als default mee, maar er zijn plannen om dit wel te gaan doen. Net zoals Ubuntu de overstap aan het maken is naar OpenJDK ipv Sun Java, maar voor beide is nog geen einddatum inzicht.

Met de aankomende release komt weer iets naar voren waar veel FOSS projecten zoals GNOME al jaren last van hebben. Veel projecten beginnen op een leeftijd te komen dat ze langzaam aan volwassen beginnen te worden en men er wel redelijk uit is. Er wordt hard gewerkt om code op te ruimen, te voldoen aan standaarden zoals die van Freedesktop, maar ook om vertalingen en documentatie op orde te krijgen. En ik zeg het nogmaals, maar FOSS begint gelukkig langzaam aan saai te worden.

By Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.