Categories
Internet, Unix en security

Drivers in OpenSolaris

Een veel gehoorde klacht bij Linux was altijd de ondersteuning van hardware en Linux heeft op dit moment zelfs een redelijk goede ondersteuning voor hardware. Het is niet cutting edge, maar vaak zijn drivers in aanbouw en komen met de volgende release. Partijen zoals Redhat, Novell en Dell dragen wel zorg dat er goede ondersteuning komt voor nieuwe hardware in Linux.

Linux is gelukkig niet de enige met dit probleem, want hetzelfde geldt voor de BSD-wereld en de Solaris-wereld. Voor Sun Microsystems is er al enige tijd flink wat aan het veranderen en Solaris kan Linux nog weleens op de hielen komen te zitten. En hier blijkt ook maar weer dat Linux helaas een stukje design en visie mist, want waar Linux PCI-nummers hard in de drivers heeft staan kunnen deze bij Solaris dynamisch worden toegevoegd. Een actie die geen hercompilatie vereist of enige ander moeilijke constructie en volledig wordt ondersteunt vanuit het besturingssysteem.

Helaas lost dit niet alle problemen op, want voor sommige stukken hardware is daadwerkelijk een nieuwe of bijgewerkte driver nodig. En dit is waarbij de volgende nieuwe Solaris release het nodige te weeg zal gaan brengen, want een groot gedeelte van de audiodriver verzameling van 4Front wordt geintegreerd in OpenSolaris. Met deze integratie zal bij Solaris zometeen de HCL ook op dit vlak flink gaan groeien zodat er een besturingssysteem bijkomt die open source developers scherp gaat houden door gezonde concurrentie.