Categories
Internet, Unix en security

DNS meldingen in logfiles

Nu DNSSEC langzaam zijn intrede doet wordt het ook tijd om strikter naar de fouten te kijken die opdoemen in logfiles. De meldingen die oa voor DNS worden gegenereerd zullen voor DNSSEC ook voor de nodige problemen zorgen. Het is misschien nu de tijd om dingen structureel te gaan oplossen.

In een logfile staat de volgende melding en wat er uit is op te maken is dat de nameserver op IP-adres 70.84.207.245 de verbinding niet aanneemt. Ook is af te lezen dat er een verzoek wordt gedaan voor de nameserver records voor domein cordaidke.org.

Feb 1 22:35:43 ns-cache2 named[9352]: connection refused resolving 'cordaidke.org/NS/IN': 70.84.207.245#53

Dus laten we beginnen om te kijken waar dingen fout gaan. De eerste stap is om te kijken of alle nameservers goed werken, zodat we deze kunnen gaan gebruiken bij het onderzoek. De nameserver records voor een domein komen ook uit de bovenliggende zone in de vorm van glue records. Er is dus altijd achter te komen wat de officiële nameserver records zijn.

$ dig +short cordaidke.org ns
dns1.thebook.com.
dns2.thebook.com.

Nu duidelijk is welke officiële nameservers er zijn bevragen we eerst dns1.thebook.com of deze op de hoogte is van de nameserver records voor domein cordaidke.org. Hiervoor komt net hetzelfde antwoord als ook via de org-zone is verkregen mbv de glue records. Nu we hetzelfde doen met dns2.thebook.com dan krijgen we helaas geen antwoord, maar wel een bevestiging dat de nameserver niet kon worden bereikt.

dig +short cordaidke.org ns @dns1.thebook.com.
dns2.thebook.com.
dns1.thebook.com.
dig +short cordaidke.org ns @dns2.thebook.com.
;; connection timed out; no servers could be reached

Sommige mensen op deze wereld plaatsen RFC1918 adressen in DNS om zo een soort splitbrain/view te bouwen voor hun DNS-infra. En het mag duidelijk zijn waarom RFC1918 adressen nooit gerouteerd zullen worden op Internet. Een snelle controle laat dan ook zien dat het geldig IP-adres lijkt, maar bij het kijken of de machine ook daadwerkelijk reageert levert een negatief beeld op.

dig +short dns2.thebook.com a
70.84.207.245
ping -c 4 dns2.thebook.com
PING dns2.thebook.com (70.84.207.245) 56(84) bytes of data.

--- dns2.thebook.com ping statistics ---
4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 3023ms

De reden waarom geen verbinding kan worden gezocht kunnen er vele zijn, maar om uit te sluiten dat het aan je huidige verbinding ligt is het verstandig om vanaf een andere locatie ook een soort gelijke test uit te voeren. Bij dit incident lijken er routering problemen te zijn in het netwerk van The Planet, maar mocht het aanblijven dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de tech-c van de betreffende zone.