Categories
Life and society

Digitale stress (2)

In een vorige posting werd uit al de doeken gedaan hoe e-mail gebruikt en misbruikt wordt, maar sommige mensen lijken er een nieuwe strategie op na te houden en wordt het dus tijd voor een kleine update. Want digitale communicatiemiddelen zijn leuk en handig, maar ook vooral goedkoper geworden de laatste jaren. En het is ook duidelijk merkbaar bij mensen die denken dat digitaal stalken zinvol is om hun eigen doelstellingen te halen.

Bij deze doelstellingen lijkt ook voornamelijk het probleem te liggen is de afgelopen maanden gebleken. Doelstellingen om dingen voor elkaar te krijgen op een tijdspanne welke vooraf al niet realistisch lijken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld om een afspraak te organiseren via e-mail welke snel moet plaatsvinden of nog snel een afspraak inplannen op het moment dat je binnenkomt en dan hopen dat iedereen twee uur later ook aan tafel zit of om even voor vijven een verzoek tot informatie doen en dan verwachten dat er de volgende ochtend een reactie is.

Het mag duidelijk zijn dat deze voorbeelden raar lijken, maar ze gebeuren vaker dan nodig is en ook op vrij grote schaal als ik om me heen kijk. En misschien nog wel het ergste is dat redelijk veel mensen er mee in lijkt te stemmen om hun leven te laten leven cq te bepalen door andere. Andere die dus bepalen wanneer je waar tijd voor hebt, maar niet beseffen dat jij doelstellingen hebt en dat ze daar wel respect voor moeten hebben.

Bij deze ongelijkwaardige relatie ligt ook het probleem en de oplossing, maar het oplossen kan soms lastig zijn. Want veel mensen verliezen niet graag controle en macht, en zullen dan ook alles doen om het zo te houden, maar bij consequent afdwingen van een gelijkwaardige relatie komt er ook vaak wat moois naar voeren. Je moet hiervoor alleen wel sterk in je schoenen staan, omdat mensen via gebruikelijke kantoorpolitiek meestal jouw proberen te dwingen om op hun voorwaarden mee te werken.

Op het moment dat je deze dingen waarneemt is het belangrijk om te beseffen of dit gebeurt omdat jij te weinig tijd hebt of omdat jij je werktijd werkbaar probeert te houden. Vraag je dan ook of in welke categorie je zit en of het bevalt. Ik hou graag controle over mijn tijd, mijn mailbox, mijn agenda en mijn telefoon. En sommige mensen komen er op een wat minder pleziere manier achter dat ze zelf ook meer controle over hun eigen werkzaamheden moeten gaan uitoefen. Doorschuiven is hierbij dus geen optie.