Categories
Internet, Unix en security

Debian optimaliseren

Computers mogen dan wel sneller zijn geworden, maar onder aan de streep zijn ze meestal trager geworden in hun doen en laten. In een vorige posting werd het gebruik van filesystemen op disk al beperkt waardoor oa disken niet minder hoeven te worden aangesproken.

Gelukkig zitten diskfabrikanten ook niet stil en kan met behulp van NCQ de volgorde van diskacties opnieuw worden gerangschikt zodat de processor minder lang op de disk hoeft te wachten. Hierbij komt natuurlijk wel dat er voldoende opdrachten naar de disk moeten gaan en een van de punten om dat te doen is bij het opstarten van de machine.

Door readahead te installeren op bv Debian of Ubuntu met het onderstaande commando worden alle bestanden voor het opstarten van de machine in batch vorm ingelezen. Dit wordt ook gedaan bij het starten van de desktopomgeving. Wel een kleine waarschuwing vooraf, want bij sommige updates kan er een trigger komen waardoor readahead opnieuw gaat bekijken welke bestanden moeten worden ingelezen. Hierdoor die keer het opstarten wat trager verlopen.

$ sudo apt-get install readahead

Als je ook bv bootchart zou installeren en de grafieken gaat vergelijken zal je zien dat diskoperaties nu ineens bijna allemaal aan het begin plaats vinden ipv op willekeurige momenten. Heb wel een paar machines gezien die van soms pieken van 40 MB/s naar burst van z’n 75 MB/s zijn gegaan en hierna bijna geen diskopdrachten meer. Een gevolg hiervan was dat de machine een paar seconden eerder klaar was met opstarten. Maar resultaten kunnen verschillen per machine en nu met solid state disks blijft de vraag of dit readahead nog nodig is.