Categories
Internet, Unix en security

Debian mirrors volgens het CDN-model

Bij het lezen van idee #25103 op de Ubuntu Brainstorm-site kwam de vraag hoever Debian dit nu heeft opgelost. Zeker aangezien Debian de moederdistributie van Ubuntu is en ze enige tijd geleden al waren overgegaan op een GeoDNS oplossing voor sommige sites.

Een brand, een zware verstoring en een update van OpenOffice.org heeft ervoor gezorgd dat model van security.debian.org anders moest. Het moest van een enkele server naar een schaalbare oplossing gaan zonder daar de gebruikers mee op te zadelen. Dit is gelukt aangezien security.debian.org nu mbv GeoDNS en HTTP-polling voor iedereen bereikbaar is gemaakt door een bereikbare mirrorserver in de buurt van het gebruiker aan te bieden.

Voor de algemene repository is de urgentie wat minder groot, omdat de gebruiker zelf kan kiezen in welk land de mirrorservers moeten worden benaderd. De vraag blijft of deze manier blijft schalen, want er zal altijd wel ergens een server onbereikbaar zijn door werkzaamheden. De Nederlandse mirror is daar geen uitzondering van, maar voor gratis hosting moet je iets over hebben. En waarom zou een andere server dit werk niet “transparant” kunnen overnemen?

Een klein project loopt nu om te testen of te kijken wat de meest ideale manier is om dit ook voor de normale mirrors van de repository te doen. Gelijk komt hier het probleem naar voren dat niet alle mirrors alle architecturen aanbieden, maar iedereen met een i386 of amd64 installatie zou overal zijn packages moeten kunnen krijgen. De aanpassing aan sources.list zoals hieronder is vrij simpel.

deb http://cdn.debian.net/debian/ testing main
deb-src http://cdn.debian.net/debian/ testing main
deb http://security.debian.org/ testing/updates main
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main

Nu al enige tijd staat cdn.debian.net in mijn configuratie voor APT en ik moet zeggen dat ik voorlopig tevreden ben. Hopelijk wordt dit project verder uitgewerkt en opgenomen in zeg Debian 7.0, maar dan moet 6.0 wel eerst uitkomen natuurlijk.