Categories
Internet, Unix en security

Commando mkdir

Hoewel veel commando’s simpel lijken en door iedereen ze volledig lijkt te begrijpen is het lezen van een manpage soms best handig. Je komt veel nieuwe dingen te waar je nooit aan gedacht had en zo ook met het command mkdir. Een commando vaak gebruikt bij het inrichten en soms ook vaak met het command chmod om permissies goed te zetten. Dit terwijl dit ook met de m-flag kan welke de permissies aanpast van de uiteindelijke directory.

mkdir -m 0700 /path/to/example

Het kan ook gebeuren dat je bijvoorbeeld /path/to/example wilt aanmaken, maar /path/to bestaat soms nog niet. Nu kan je met condities gaan werken om dat af te vangen en dit kan soms best lastig zijn als de directorystructuur vele niveau’s heeft. Een ander probleem is dat het gebruik van variabele paden in scripts een probleem kan vormen. Voor dit probleem is er de p-flag welke ontbrekende bovenliggende directories automatisch voor je aanmaakt.

mkdir -p /path/to/example

Helaas is er nog geen optie om de eigenaar en de groep ook direct te zetten. Als iemand zin heeft om een patch te schrijven, graag en bij deze. De vraag blijft dan wel wie hem allemaal zal overnemen in andere implementaties van mkdir.