Categories
Technologie & techniek

Cloud computing is het nieuwe modewoord

Cloud computing is het nieuwe toverwoord binnen de IT en gaat alles oplossen. De vraag is alleen wat het kan oplossen, want in 2007 stond het ook al op de agenda onder de naam van SOA. In 2008 ging het voornamelijk nog als SaaS, omdat men SOA niet aan de man kreeg. En met de huidige toverwoordenmanie gaat het ook nooit wat worden, tenzij je Google heet.

Maar wat is cloud computing nu eigenlijk, want interessant is het en we gebruiken het elke dag. Zelfs RFC 3305 beschrijft hoe je een dienst in de wolk moet aanspreken. En voorgangers van deze RFC gaan zelfs terug tot 1995 terwijl we nu in 2009 leven. Bij het lezen van RFC 3305 begint het ook te dagen waarom cloud computing voor veel bedrijven niet zal werk.

Cloud computing is leuk voor algemene diensten zoals een maildienst of nieuwsgroepen waarbij Google Mail misschien wel het beste voorbeeld is, maar ook de maildienst bij je internetprovider. De URI https://webmail.xs4all.nl schaalt heel erg goed door veel servers en een loadbalancer, maar ook mail.google.com schaalt geweldig door zelfs meerdere datacenters te gebruiken over de wereld. Of zoals bij Salesforce bijvoorbeeld het outsourcen van een gedeelte van je informatie behoefte bij een derde partij.

Zelfs diensten zoals WebDAV en WebSVN schalen perfect in z’n oplossing zoals bij Sourceforge blijkt. Ook met wat knutselen is een database zo in te richten en te gebruiken. Helaas zien veel partijen het als de oplossing om virtualisatie toe te passen en schaalbaar te maken, maar veel machientjes maakt nog geen wolk. De wolk zijn de diensten die erin draaien en niet de hardware of het operating systeem eronder, maar wanneer wordt het duidelijk? Misschien voorlopig alleen bij de bedrijven die ook Web 2.0 hebben begrepen?