Categories
Life and society Privacy & veiligheid

Bruynzeel of Nedap/Groenendaal

Als de firma Bruynzeel dreigt om geen rode potloden te leveren voor de verkiezingen dan zoek je een andere leverancier of je kijkt de gemiddelde kinderjuf even lief aan. Het wordt helaas anders wanneer een leverancier dreigt om niet mee te werken aan de uitslag voor de aankomende verkiezen, terwijl deze leverancier wel verantwoordelijke is voor de software die met de Nedap stemcomputer moet samen werken om een telling te doen. Zeer zeker wordt het dubieus wanneer je bedenkt dat 90% van de stemcomputers door Nedap wordt geleverd. Of was het nu 100%, want de stemcomputers van de Sdu zijn gelukkig weer voor de aankomende verkiezingen niet toegestaan.

Het is eigenlijk schandalig dat een bedrijf kan bepalen wie er in een onderzoekscommissie van de overheid komt, want Rob Gonggrijp als klokkenluider moest ten koste van alles uit deze commissie blijven naar oordeel van Jan Groenendaal van Groenendaal BV. De vragen die hiermee rijzen zijn eigenlijk niet gering, want wat heeft mijnheer Groenendaal nog meer te verbergen of wil hij zijn schaapjes op het drogen hebben voordat er een einde komt aan een bijna geweldig monopolie.

Een andere vraag is eigenlijk hoe democratisch is ons land nog als bedrijven gaan bepalen hoe wij onze verkiezingen laten verlopen en controleren. Is de privatisering met de geweldige marktwerking niet iets anders uitgepakt dan wij hadden gehoopt. En moeten wij hier geen lering uit trekken voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, gas/water/electriciteitsvoorziening, telecommunicatie en gezondheidszorg. Ik wil niet zeggen dat ik een communist ben, maar sommige dingen zijn gewoon te belangrijk om aan marktwerking over te laten. Of gaan we zometeen de belastingdienst en politie ook uitbesteden?