Categories
Internet, Unix en security

Bayesian-filtering na ongeveer een jaar

In mei 2009 besteede ik in postings PostgreSQL voor Bayesian-filtering in SpamAssassin en Een Bayesian-filter vullen met data de nodige aandacht aan Bayesian-filtering, maar hoe staat het er nu voor? En het eerste wat zal opvallen is de titel, want er staat “na ongeveer een jaar” en de postings waren in mei. Dit klopt, maar gelukkig was de opzet van Bayesian-filtering met een PostgreSQL-backend al eerder opgezet om zeker te zijn dat het zinvol was.

Een jaar later is goed te zeggen dat de keuze voor het starten van een Bayesian-filter een goede keuze was. Veel spamberichten welke normaal gesproken niet door SpamAssassin zouden worden herkent worden nu als spam gemarkeerd. Ook het snelle leren van nieuwe type spamberichten gaat redelijk vlot, hoewel je wel voldoende berichten moet voeden aan het systeem. Naarmate de tijd vorderde ging de interval dat sa-learn draaide van eenmaal per dag naar elke zes uur, naar elke vier uur en uiteindelijk naar elk uur om bij te blijven. Zeker nadat de spamdomeinen geen bescherming meer hadden van de Spamhaus regels in de mailserver.

De komende maanden zal er een herimplementatie moeten komen van het statistiekensysteem om zo duidelijk te krijgen wat de belangrijkste regels in SpamAssassin zijn en of het mogelijk is om zonder oa SURBL, URIBL en Spamhaus te kunnen, maar ook welke SARE-regels nog zinvol zijn. Een andere optie is om te kijken of een herintroductie van Spamikaze kan plaats vinden om bepaalde e-mails toch op basis van een eigen blacklist/whitelist af te handelen.